Bemiddeling door uw landmeter

Vast in de modder met een bouwgeschil of een probleem met uw eigendomsgrenzen? Landmeetkantoor Van de Velde – Peeters, dé expert in de regio Leuven, Diest, Aarschot en Tienen, helpt u graag uit de impasse. Maak kennis met onze erkende bemiddelaar in burgerlijke -en handelszaken, Nele Van de Velde. Zij staat klaar om jullie bij te staan bij jullie conflict.  

landmeter die samen zittenen elkaar helpen

Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is een vrijwillige en vertrouwelijke manier om conflicten op te lossen met behulp van een neutrale derde persoon, de bemiddelaar. Deze persoon helpt de betrokkenen om beter te communiceren, problemen te bespreken en een oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is. 

Voordelen van bemiddeling

  • Blijvende en gedragen oplossingen: Samen vinden de partijen oplossingen die voor iedereen werken en lang meegaan. 
  • Snelle afhandeling Conflicten worden sneller opgelost dan bij juridische procedures, wat tijd en stress bespaart. 
  • Betere communicatie: De bemiddelaar helpt de partijen om beter te communiceren, wat toekomstige problemen kan voorkomen.. 
  • Gericht op inhoud én relatie: Er wordt niet alleen naar het probleem gekeken, maar ook naar hoe de partijen met elkaar omgaan. 
  • Kostenefficiënt: Bemiddeling is meestal goedkoper dan een rechtszaak, omdat het proces eenvoudiger en sneller is. 

Bemiddeling is dus een efficiënte manier om conflicten op te lossen, met resultaten waar iedereen blij mee is en die de onderlinge relaties verbeteren. 

DSCF2052

De functie van de erkend bemiddelaar

Een erkend bemiddelaar speelt een cruciale rol in het oplossen van conflicten. Haar taak is om als neutrale derde partij te fungeren, waarbij zij de communicatie tussen de betrokken partijen faciliteert en hen helpt om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

De bemiddelaar zorgt voor een vertrouwelijke en veilige omgeving waarin alle partijen hun zorgen en standpunten kunnen uiten.

De volgende basisregels zijn essentieel:

Neutraliteit

De bemiddelaar blijft ten allen tijde neutraal en onpartijdig, zonder voorkeur voor een van de betrokken partijen.

Vertrouwelijkheid

Alles wat tijdens de bemiddelingssessies wordt besproken, blijft vertrouwelijk. Dit betekent dat de informatie niet zonder toestemming van de betrokken partijen naar buiten wordt gebracht.

Meerzijdige Partijdigheid

De bemiddelaar zorgt ervoor dat elke partij zich gehoord voelt en dat hun standpunten en belangen worden erkend en gerespecteerd. Ze ondersteunt alle partijen evenredig om een wederzijds bevredigende oplossing te vinden.

Vrijwilligheid

Het bemiddelingsproces is vrijwillig, wat betekent dat alle betrokken partijen op eigen initiatief deelnemen en vrij zijn om het proces op elk moment te verlaten.

Transparantie

De bemiddelaar werkt op een transparante manier, waarbij de stappen in het proces duidelijk worden uitgelegd en alle partijen op de hoogte worden gehouden van de voortgang en beslissingen.

De functie van een erkend bemiddelaar is dus gericht op het creëren van een evenwichtige en constructieve dialoog, waarbij respect, vertrouwen en samenwerking centraal staan.

Bemiddeling, een gestructureerd proces?

Bemiddeling is een gestructureerd proces dat conflicten efficiënt en respectvol oplost. Het verloopt in verschillende, vastgestelde fases, die elk zorgvuldig zijn ontworpen om de communicatie tussen de betrokken partijen te verbeteren en gezamenlijke oplossingen te vinden. Het doel is steeds hetzelfde: een duurzame en bevredigende uitkomst voor alle partijen bereiken.  

Beide landmeters op de foto lachend.
favicon

Fase 1: Introductie

Hier wordt een veilige en comfortabele omgeving gecreëerd, waarbij we samen de basisafspraken en grondregels voor de bemiddeling vastleggen 

favicon

Fase 2: Verhaalvertelling

Wat is de kern van het conflict? Welke onderwerpen moeten we behandelen en in welke volgorde?  

favicon

Fase 3: Exploratie

Uitspreken wat belangrijk is, ruimte bieden voor emoties, en aandacht geven aan behoeften en belangen. 

favicon

Fase 4: Verbinding

Waar liggen de raakpunten? Wat zijn de gedeelde behoeften en belangen? Kunnen/willen we nog met elkaar doorgaan? 

favicon

Fase 5: Onderhandeling en overeenkomst

Welke oplossingen zijn realistisch, uitvoerbaar en voldoen aan ieders belangen? 

Bemiddeling voor architecten en bouwprojecten

Architecten hebben vaak te maken met grensgeschillen of onenigheden over bouwlijnen tijdens hun projecten. Onze erkend bemiddelaar kan een bemiddelingsproces aanbieden dat specifiek afgestemd is op de behoeften van architecten en bouwprofessionals. In regio’s zoals Tielt-Winge, Lubbeek, Holsbeek, Rotselaar, Halen, Herk-de-Stad, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Herselt, Heist-op-den-Berg, Begijnendijk, Tremelo, Glabbeek, Zoutleeuw, en Geetbets, bieden wij u de ondersteuning om geschillen op te lossen om impasses te vermijden.

favicon

Grensgeschillen en eigendomsbepaling

Onze bemiddelaar is gespecialiseerd in het oplossen van grensgeschillen. Wij helpen bij het vaststellen van de exacte eigendomsgrenzen en bieden een objectieve verklaring die voor beide partijen duidelijk is. Dit is essentieel voor architecten die met bestaande bebouwing werken en waar onduidelijkheid over grenzen de planning kan beïnvloeden. 

favicon

Geschillen over bouwprojecten en muurovernames

Muurovernames en bouwprojecten kunnen vaak leiden tot onenigheid tussen buren of betrokken partijen. Onze bemiddeling is gericht op het vaststellen van heldere afspraken over de positie, eigendom, en onderhoud van muren en bouwconstructies. Dit helpt om problemen tijdens het bouwproces te vermijden en zorgt ervoor dat architecten een solide basis hebben om verder te bouwen.  

Het belang van bemiddeling door een landmeter

Bemiddeling door een landmeter biedt u de garantie van een juridisch correcte oplossing. Onze landmeters in Leuven, Diest, Aarschot, Tienen, en omstreken hebben de expertise en ervaring om objectief en efficiënt, duurzame oplossingen te zoeken, rekening houdende met de belangen van alle partijen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de bemiddeling voldoet aan de hoogste technische en juridische normen, zodat de oplossing voor alle partijen acceptabel en toekomstbestendig is.